Ezt még a nyuszik is szeretik: Tepsis répatorta húsvétra

Szerény répatorta receptet hoztam, amiben nincs semmi különös és talán pont ezért nagyszerű. Könnyen összeállítható, gyors süti, akár az utolsó húsvét előtti pillanatokra is alkalmas. Hogy mégse legyen annyira egyszerű, kétféle krémmel is készültem, egy hagyományosabb vajas és egy sokkal könnyebb, tejszínes krémmel. Válaszd amelyik szimpatikusabb. A süteményt teljesen tej- és fehércukormentesre készítettem, de te nyugodtan használd ugyanezekkel az arányokkal a megszokott alapanyagaidat.

Hozzávalók

A tésztához:                                                                                         

  • 110g laktózmentes RAMA
  • 100g nyírfacukor
  • 3 tojás
  • 250g reszelt sárgarépa
  • 50g dióbél
  • 50g mazsola
  • 1dl étolaj
  • 1tk vaníliaaroma
  • 190g liszt
  • 1cs sütőpor
  • 1tk szódabikarbóna
  • 1tk fahéj
  • 1tk gyömbér
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet só

 A vajas krémréteghez:   

  • 150g laktózmentes RAMA
  • 75g porrá őrölt nyírfacukor
  • 250g tejmentes mascarpone (VegArt vegán mascarpone jellegű növényi krém)
  • vaníliaaroma

A tejszínes krémréteghez:

  • 250g tejmentes mascarpone (VegArt vegán mascarpone jellegű növényi krém)
  • 75g porrá őrölt nyírfacukor
  • 150ml tejszín
  • 1 tk vaníliakivonat
  • habfixáló

Előkészületek:

  1. Tisztítsuk és reszeljük le a sárgarépát, vágjuk durvára a dióbelet, áztassuk le a mazsolát meleg narancslében, vagy csak vízben, később szűrjük le. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket szitáljuk át és keverjük el egy tálban.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 20x30cm-es tepsit.
  3. A tejszín kivételével vegyük ki a hűtőből a krém hozzávalóit, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Tészta:

  1. Robotgép segítségével,nagy sebességgel keverjük a lágy margarint, a csipet sót és a nyírfacukrot (3-4 percig).
  2. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat és mindegyikkel jó alaposan keverjük el.
  3. Keverjük hozzá az étolajat és a vanília aromát, majd a diót, a mazsolát és a répát is.
  4. Végül lapát segítségével keverjük bele a korábban átszitált lisztes keveréket. Alaposan keverjük el, de arra ügyelni kell, hogy ne keverjük túl a tésztát.
  5. Simítsuk a masszát az előkészített tepsibe és az előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, ha kész várjuk meg, amíg kihűl.

A vajas krém elkészítése:

  1. Robotgép segítségével keverjük simára a krémsajtot. Adjuk hozzá a lágy margarint, és keverjük körülbelül 1 percig, amíg jól összeáll és sima nem lesz. Adjuk hozzá a porcukrot, a sót és a vaníliakivonatot, majd folytassuk a keverést, amíg teljesen össze nem keveredik, szükség szerint kaparjuk le az edény oldaláról is.
  2. Simítsuk a krémet a tészta tetejére, majd dekoráljuk kedvünk szerint.

A tejszínes krém elkészítése:

  1.  A szobahőmérsékletű krémsajtot a vanília kivonattal, és az átszitált porcukorral keverjük levegősre.
  2. Egy másik tálban, a hűtött tejszínt, a habfixálóval verjük teljesen keményre, majd a két krémet spatulával keverjük össze és simítsuk a tésztára.
  3. Díszítsük kedvünk szerint, én most reszelt sárgarépát és durvára vágott diót használtam.
  4. Hűtsük a sütit néhány órát a hűtőben.

Jó étvágyat!

Akár ez is tetszhet