Citromkrém avagy lemon curd
A hétvégére egy nagyon finom, bodzás-citromos tortát szeretnék mutatni nektek. Ehhez viszont szükség van némi előkészületre. A torta alapvetően nagyon gyorsan összerakható, de kell hozzá bodzavirágzselé és citromkrém, vagy ahogy az angolok mondják, lemon curd.
Ez most a citromkrém receptje, ami nem csak a fent említett tortához, hanem palacsintához, joghurthoz, zabkásához, fánkhoz, édes piskótához vagy egy jó kis linzerhez is remek töltelék lesz. Az én citromkrém rajongásom az előző mondatból is nyilvánvalóvá válik, de higgyétek el, nemcsak annak éri meg kipróbálni, aki szereti a citromot.
Mivel ez a krém nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, ezért kihűlés után hűtőben kell tárolni, maximum 3 hétig, de addig úgyse fog tartani.
Laktózmentes vajjal és nyírfacukorral készítettem, ugyanilyen arányban használhatsz sima vajat (a margarin nem jó hozzá) és kristálycukrot.
Fontos, hogy ehhez a recepthez kezeletlen héjú citromot vegyél és az elkészült krémet sterilizált üvegekben tárold.
Hozzávalók
- 50g laktózmentes vaj
- 2 db bio citrom
- 100g nyírfacukor
- 2db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Készítsük elő az üveget.
- Reszeljük le a citromok héját, a levüket facsarjuk ki (70-80ml).
A két tojást villával keverjük egyneművé. - Egy kis lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a többi hozzávalót, a tojásokat utoljára.
- Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, főzzük sűrűre.
- Szűrőn keresztül öntsük bele az előkészített üvegekbe,
- Kihűlés után csavarjuk rá a tetejét és mehet a hűtőbe.
Jó étvágyat!