Citromos mascarponés bodza torta

Citromos mascarponés bodza torta

Bodza, citrom, selymes tejszínes mascarponekrém és puha piskóta. Küllemében klasszikus torta, ami friss a citromtól, és bódító a bodzavirágtól.
Ha megvoltál az előkészületekkel, vagyis van egy üveg bodzavirágzseléd és van egy üveg citromkrémed, akkor innét már megnyugtatóan könnyen összedobható a torta, ami nem igényel semmilyen extra erőfeszítést.

Laktózmentes tejtermékeket és nyírfacukrot használtam, ha neked nem kell vigyáznod, akkor ugyanezekkel az arányokkal alkalmazhatod az általad kedvelt termékeket.

Szükséged lesz még 20 cm-es tortaformára. (Én két formában sütöttem, mert így gyorsabb volt.)

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. nyírfacukor
  • 6 ek fehérliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2kk sütőpor

Mascarponés tejszínkrém:

  • 400 ml habtejszín
  • 400 g mascarpone
  • 60-70 g porcukor (nyírfa)
  • 1 kezeletlen citrom leve és héja+ egy fél felkarikázva a díszítéshez

 

  • citromlekvár
  • bodzavirág zselé
  • citromkarikák és bodzavirág a dekorációhoz

Piskóta elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő a tortaformákat, sütőpapírral béleljük ki. A lisztet és a sütőport szitáljuk át.
  2. Az egész tojásokat (nem kell szétválasztani) egy csipet sóval addig keverjük, amig könnyű habos állagot nem kapunk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot.(Ez a robotgép teljesítményétól függően lehet 4-10perc).
  3. Ha már szép, világos és habos a tojás, akkor lassabb fokozaton adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze.
  4. Öntsük a formába a tésztát, majd süssük kb. 15 percig 180 fokon.
  5. Tegyük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

Mascarpone krém elkészítése

  1. A szobahőmérsékletű krémsajtot a vanília kivonattal, és az átszitált porcukorral keverjük levegősre, adjuk hozzá a citrom lereszelt héját és a citromléből ízlés szerint.
  2. Egy másik tálban, a hűtött tejszínt verjük teljesen keményre, majd a két krémet spatulával keverjük össze. (Ennél a pontnál nem árt kóstolgatni, és cukorral, vagy citromlével kiegyensúlyozni az ízeket).

A torta összeállítása:

Az alulra szánt piskótát alaposan kenjük be a citromkrémmel. Egy picit bele is lehet pepecselni, hogy jó sok legyen benne. Ennek a tetejére tegyünk egy magas réteg mascarponés tejszínkrémet. A krémet nagyjából simítsuk el és a tetejére pöttyökben elszórva rakjunk mindkét lekvárból.

A felső piskóta alját ugyanezzel a vastagon pepecselős módszerrel kenjük meg a bodzavirág zselével. Fordítsuk meg, tegyük a lekvárokkal bepöttyözött tejszínes krémre és picit nyomjuk rá, hogy a krémek hozzásimuljanak a piskótához.

Azután ennek a tetejét is megpepecseljük a citromkrémmel, vagy bodzával (amelyik jobban ízlik).

A maradék mascarponés krémmel vonjuk be a tortát és díszítsük ahogy jólesik… Én itt is vadul pöttyöztem a lekvárokkal (elvégre egyszer élünk 😀 ), majd megmosott, megszárított bodzavirággal, levéllel és citromkarikákkal cifráztam.

Jó étvágyat!

Akár ez is tetszhet