Citromos mascarponés bodza torta
Bodza, citrom, selymes tejszínes mascarponekrém és puha piskóta. Küllemében klasszikus torta, ami friss a citromtól, és bódító a bodzavirágtól.
Ha megvoltál az előkészületekkel, vagyis van egy üveg bodzavirágzseléd és van egy üveg citromkrémed, akkor innét már megnyugtatóan könnyen összedobható a torta, ami nem igényel semmilyen extra erőfeszítést.
Laktózmentes tejtermékeket és nyírfacukrot használtam, ha neked nem kell vigyáznod, akkor ugyanezekkel az arányokkal alkalmazhatod az általad kedvelt termékeket.
Szükséged lesz még 20 cm-es tortaformára. (Én két formában sütöttem, mert így gyorsabb volt.)
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek. nyírfacukor
- 6 ek fehérliszt
- 1 csipet só
- 1/2kk sütőpor
Mascarponés tejszínkrém:
- 400 ml habtejszín
- 400 g mascarpone
- 60-70 g porcukor (nyírfa)
- 1 kezeletlen citrom leve és héja+ egy fél felkarikázva a díszítéshez
- citromlekvár
- bodzavirág zselé
- citromkarikák és bodzavirág a dekorációhoz
Piskóta elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő a tortaformákat, sütőpapírral béleljük ki. A lisztet és a sütőport szitáljuk át.
- Az egész tojásokat (nem kell szétválasztani) egy csipet sóval addig keverjük, amig könnyű habos állagot nem kapunk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot.(Ez a robotgép teljesítményétól függően lehet 4-10perc).
- Ha már szép, világos és habos a tojás, akkor lassabb fokozaton adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze.
- Öntsük a formába a tésztát, majd süssük kb. 15 percig 180 fokon.
- Tegyük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
Mascarpone krém elkészítése
- A szobahőmérsékletű krémsajtot a vanília kivonattal, és az átszitált porcukorral keverjük levegősre, adjuk hozzá a citrom lereszelt héját és a citromléből ízlés szerint.
- Egy másik tálban, a hűtött tejszínt verjük teljesen keményre, majd a két krémet spatulával keverjük össze. (Ennél a pontnál nem árt kóstolgatni, és cukorral, vagy citromlével kiegyensúlyozni az ízeket).
A torta összeállítása:
Az alulra szánt piskótát alaposan kenjük be a citromkrémmel. Egy picit bele is lehet pepecselni, hogy jó sok legyen benne. Ennek a tetejére tegyünk egy magas réteg mascarponés tejszínkrémet. A krémet nagyjából simítsuk el és a tetejére pöttyökben elszórva rakjunk mindkét lekvárból.
A felső piskóta alját ugyanezzel a vastagon pepecselős módszerrel kenjük meg a bodzavirág zselével. Fordítsuk meg, tegyük a lekvárokkal bepöttyözött tejszínes krémre és picit nyomjuk rá, hogy a krémek hozzásimuljanak a piskótához.
Azután ennek a tetejét is megpepecseljük a citromkrémmel, vagy bodzával (amelyik jobban ízlik).
A maradék mascarponés krémmel vonjuk be a tortát és díszítsük ahogy jólesik… Én itt is vadul pöttyöztem a lekvárokkal (elvégre egyszer élünk 😀 ), majd megmosott, megszárított bodzavirággal, levéllel és citromkarikákkal cifráztam.
Jó étvágyat!