Bodzavirágzselé

Bodzavirágzselé

A hétvégére egy nagyon finom, bodzás-citromos tortát szeretnék mutatni nektek. Ehhez viszont szükség van némi előkészületre. A torta alapvetően nagyon gyorsan összerakható, de kell hozzá bodzavirágzselé és citromkrém, vagy ahogy az angolok mondják, lemon curd.
Ez most a bodzavirágzselé, vagy lekvár receptje, ami nem csak a fent említett tortához, hanem palacsintához is kiváló, de feldobhatod vele egy hideg téli napon a vajas pirítósodat is. Sok éve készítünk már bodzazselét, ennek megfelelően többféle módszert is alkalmaztunk már, most az egyik legfinomabbat mutatom meg.

Fontos, hogy a bodzavirágokat olyan helyről szedd, ami távolabb van a kövesúttól és a szántóföldektől, mert akkor nem kell megmosnod a virágfejeket. A bodzazselé ízét javarészt a virágpor adja, ugyanúgy, mint a bodzaszörpét is, ezért ne mosd le a virágokat. Napsütéses időben, szedd a virágokat, a legjobb dél körül. Ha leszedted a virágfejeket, várj egy kicsit, hogy a benne bujkáló bogarak távozni tudjanak.

Minél több virágot használsz, annál intenzívebb lesz a lekvárod íze.
Ha nem akarsz tartósítószert használni, akkor tegyél bele pektint. Próbáltunk már almát is reszelni bele, de úgy sokkal inkább érződött az almaíz, mint a bodza. Viszont, ha sűrűbb lekvárt szeretnél, akkor kell bele az alma.

Ha édesebben szereted, tegyél hozzá több cukrot, vagy édesítőszert.

Hozzávalók

  • 20-30 bodzavirág
  • 1 db bio citrom
  • 15-20dkg nyírfacukor (kristálycukrot is használhatsz)
  • 8-10dl- víz, (vagy almalé)
  • 1 tasak 3in1 dzsemfix

Elkészítés:

  1. A virágokról minél több zöld részt vágjunk le, majd rétegezzük edénybe, az összekarikázott citrommal. Öntsük rá a cukorral elkevert vizet (ha nem szedted le az összes szárat, akkor le kell nyomni valamivel, kistányérral, fedővel, hogy a virágok víz alatt legyenek). Tegyük a hűtőbe 24-36 órára.
  2. Készítsük elő az üvegeket.
  3. Másnap vegyük ki a citromkarikákat a bodzából (ha nem veszed ki, akkor sincs baj, de akkor lesz egy enyhe kesernyés íze a lekvárodnak, a citrom héja miatt). Főzzük nagyjából 5-10 percig.
  4. Szűrjük le, keverjük bele a dszemfixet és forraljuk újabb 3-5 percig. Messze nem lesz olyan sűrű, mint egy baracklekvár, de a hűlés közben egy picit sűrűsödni fog. Ha biztosra akarsz menni tegyél lehűtött kistányérra egy kevés lekvárt, tedd a hűtőbe és így látni fogod, mennyire fog a hűlés folyamán besűrűsödni.
  5. Szedjük az előkészített üvegekbe, zárjuk le és fordítsuk az üvegeket öt percre fejtetőre.

Jó étvágyat!

Akár ez is tetszhet