Jöhetnek az ünnepek, bulik? Persze, hogy jöhetnek. Mi pedig készüljünk rájuk ezekkel az nagyszerű vendégváró ételekkel. A sajtos mártogatós és az olaszok egyszerű kenyérropija (grissini) előre elkészíthető és minden alkalmat különlegessé varázsolnak.
Használj a sajtkrémhez laktózmentes összetevőket, így a laktózérzékeny vendégeid is tudnak bátran falatozni. A ropi szórásához bármilyen ízlésednek megfelelő magot, vagy akár nagy szemű sót is használhatsz. Én fekete szezámmagot használtam, ami tulajdonképpen a hántolatlan szezámmag, ezért sokkal magasabb olaj és fehérje tartalommal bír, mint hántolatlan társa és minden magvak közül az egyik legmagasabb kalcium tartalommal büszkélkedhet.
Hozzávalók
Sajtos mártogatós
• 1 fej fehérhagyma
• 1-2 ek. olaj
• 1 tk. vaj
• 150g tejföl
• 180-200g vajkrém
• 100g tömlős sajt
• 50g reszelt sajt (lehet trappista, cheddar, parmesan, stb.)
• 1 ek. szójaszósz
• kis csokor metélőhagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• só, bors ízlés szerint
Házi ropi
• 180g fehérliszt
• 70g félbarna liszt
• 1 tk. só
• 1 cs. porélesztő
• 1,5 dl langyos víz
• 2 ek. olívaolaj
Elkészítés
1. A sajtkrém elkészítéséhez a fehérhagymát kockázzuk a lehető legapróbbra, majd a vaj és az olaj keverékén pirítsuk szép halvány karamellszínre. Tegyük félre, hogy egy kicsit kihűljön.
2. Aprítsuk fel a metélőhagymát és a fokhagymát . A krém többi hozzávalóival együtt keverjük össze, majd adjuk hozzá a pirított hagymát is.
3. Tálalásig lefedve tegyük a hűtőbe.
4. A házi ropihoz a kimért hozzávalókat nagyjából 5 perc alatt gyúrjuk ruganyos tésztává és letakarva pihentessük 30 percet.
5. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
6. A pihentetett tésztát osszuk 24 részre, majd liszt nélkül sodorjuk vékony, 20-25 cm hosszú hurkává minden egyes darabot.
7. Tegyük őket a sütőlemezre, kenjük le vízzel, majd szórjuk meg magvakkal.
8. 20 perc alatt süssük aranybarnára.
Jó étvágyat!