Friss zöldségekkel látja el a közösséget a kunfehértói konyhakert

A Fehértó Non-profit Kft. gondozásában működő konyhakert célja, hogy egészséges, helyben termelt zöldségekkel lássa el a település lakóit, a főzőkonyhát, és akár az üdülőfaluba érkező nyaralókat is. A termelés folyamatos, az értékesítés pedig már elindult.

Folyamatosan bővül a kínálat

A konyhakertben szezonálisan többféle zöldség is elérhető, többek között retek, saláta, borsó, bab, hagyma, sárgarépa, zeller, zöldség, krumpli, valamint uborka, paradicsom, paprika, karalábé, káposzta és különböző tökfélék. A kert folyamatosan bővül, amint egy-egy növény kifut, helyére új palánták kerülnek. A cél, hogy egész szezonban biztosítani tudják a friss terményeket.

A borsóból és retekből már nagyobb mennyiséget is szállítottak a helyi főzőkonyhára, ahol napi szinten hasznosítják a bio módszerekkel megtermelt zöldségeket. A termesztéshez komposztált, közterületről származó anyagokat használnak, így a folyamat környezetbarát és fenntartható.

Lakossági értékesítés és rendelés

A lakosság számára is elérhetők a termények. A vásárlók a Konyhakert Kunfehértó Facebook oldalán keresztül tájékozódhatnak az aktuális kínálatról, itt tudják leadni rendeléseiket is. Emellett telefonon, a 30 552 8184 számon is lehet érdeklődni és rendelni, hétköznapokon 8 és 15 óra között vehetők át a kész csomagok közvetlenül a konyhakertben.

Monda Tamás ügyvezető elmondása szerint idén a cél, hogy még nagyobb mennyiségű zöldséget tudjanak értékesíteni a lakosság számára. A közösségi kert működése nemcsak friss élelmiszert biztosít a helyieknek, hanem hozzájárul a helyi gazdaság élénkítéséhez is.

Az ügyvezető arról is beszélt, hálá a közfoglalkoztatási programban dolgozóknak is, akik munkájukkal nagyban hozzájárulnak a kert színvonalas működéséhez. Mint mondta, jelenleg különösen szép és rendezett állapotban van a konyhakert, amely a dolgozók elhivatottságának és szorgalmának köszönhető.

Akár ez is tetszhet