A Kunfehértó tófürdő pozitív példaként szerepelt az m1 Időjárás-jelentésében

Fotó: Végső István

Végső István, kiskunhalasi történész fényképe illusztrálta az m1 Időjárás-jelentését augusztus első hétvégéjén, ahol a délalföldi szikes tavak állapotát vették górcső alá.

A Kunfehértó tófürdő pozitív példaként szerepelt, kiemelve a térség természeti értékeit.

Tóth Tamás meteorológus vezette az augusztus 9-i időjárás-jelentést, amelynek keretében a délalföldi szikes tavak kedvezőtlen állapotára hívták fel a figyelmet. Az adás során Végső István történész által beküldött fényképet mutatták be, amely a kunfehértói Fehér-tóról készült. A fotó alapján a Fehér-tó kiváló állapotban van a többi szikes tóhoz képest, melyet a Pannon-tenger maradékaként is emlegetnek.

A Fehér-tó, amely egykor Kiskunhalas város tulajdonában volt, történelmi jelentőséggel bír: körülötte egykor vár állt, és a halászok arany- és ezüstkincseket is találtak itt. A szikes tavak olyan vizes élőhelyek, amelyek medrét legalább 600 mg/liter nátrium kation ásvány képzi. Magyarországon jelenleg 397 ilyen tó található, melyek közül több kiszáradt vagy veszélyeztetett állapotban van, a Fehér-tó azonban szerencsére a pozitív példák közé tartozik.

Ezek a tavak különleges természeti értékekkel bírnak, és az országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természeti területeken kívül helyezkednek el. A Fehér-tó jó állapota bizonyítja, hogy a megfelelő kezelés és védelem esetén ezek a természeti kincsek megőrizhetők a jövő generációi számára.

Akár ez is tetszhet